Parosphromenus quindecim

Parosphromenus quindecim er, sammen med p. deissneri, en af de største arter, som kan blive op til fem cm stor. Dens oprindelse er Borneo, Kalimantan Barat. Det er en af de arter hvor hunnerne har lidt samme farveaftegninger som hannen, dog oftest noget mindre iøjenfaldende. Ved yngleadfærd kan hunnen dog minde kraftigt om hannen P. Quindecim er sjældent set i almindelig import/handel, men har været en konstant art igennem mange år takket være Parosphromenus Projektet.

Det er en relativ let og robust art.

 

Kendetegn for P. quindecim er : 

  • rund hale
  • Farvetegn: bredt brunt bånd i ryg/bug og halefinne med hvidt bånd ind mod kroppen og smalt sort bånd yderst, med hvid søm. Desuden i halefinnen en uregelmæssig sort plet. Forest på bug og ryg, samt på brystfinner blå/lyst blåt.

Mine erfaringer med P. quindecim :  Jeg har haft p.quindecim flere gange. Pga dens lidt større størrelse kræver den en lille smule mere plads end de små 12 liters akvarier som jeg oftest bruger. Den yngler relativt let, og er iøvrigt en af de parosphromenus arter som jeg med held har haft i en slags 'selskabsakvarier' sammen med små boraras og små bettaer.

For yderligere information

   P. quindecim hun