Interessen for pragtguramier - kontakt med andre

For en del år siden stødte jeg på et billede af en meget fin lille fisk, som jeg aldrig havde set før. Jeg blev meget fasineret af den, men det viste sig at der var meget lidt information at finde, - og det var slet ikke muligt at finde dem i akvarieforretninger.

Så der gik lang tid inden jeg - ved et tilfælde - fik mine første pragtguramier. Jeg fandt dem i en butik hvor ejeren ikke rigtig vidste hvad det var for noget, - så jeg måtte gerne få dem allesammen for ganske lidt penge. Jeg kom også, kort efter i kontakt med en privat akvarist, som også havde nogen gående, som han aldrig så, og som jeg også gerne måtte få.

På den måde havde jeg pludselig et par akvarier med disse fisk, og måtte jo lære hvordan de skulle passes. Det skulle så vise sig ikke at være helt nemt, og derfor søgte jeg også alt det jeg kunne efter hjælp på nettet. Igen var det meget sparsomt hvad der fandtes.

Men jeg kom i kontakt med den tyske akvarieforening IGL, og med en tysk professor Peter Finke, - og herigennem fik jeg den første nødvendige hjælp, og sidenhen mange gode kontakter.

Det viste sig, at der i IGL igennem nogle år havde været et stort fokus på netop disse arter, og man var her meget opmærksomme på, at det var nogle meget truede arter, og man forsøgte derfor at arbejde med hvordan man kunne beskytte og bevare nogle af de arter i akvarie-hold.

Efter nogle år, hvor jeg var tilknyttet dette netværk, via mails og nyhedsbreve, - begyndte jeg i 2010 et samarbejde med Peter Finke, hvor jeg primært blev den som hjalp med at organisere dette arbejde, således at det kunne nå ud til mange flere. Dette arbejde bestod primært gennem opbyggelsen af en international hjemmeside, www.parosphromenus-project.org og herigennem etablering af et netværk med mennesker over hele verden.

Fiskene.

Efter min første start blev jeg mere og mere fasineret, og grebet, og fik en masse erfaringer. Det var ikke let at få fat i fisk, og når der var pragtguramier i en butik, så var det ofte svært at finde ud af hvilken præcis art det var. På et tidspunkt kom jeg i kontakt med Karsten Keibel, - som for nogle år siden, var meget involveret og meget vidende om alt hvad der havde med pragtguramier at gøre, - og det var nok herigennem at jeg virkelig blev involveret og også fik nogle af de mere kendte og spændende arter. Lige siden har jeg haft en konstant voksende bestand af arter, og heraf efterhånden meget jævnligt yngel.

Pt - primo 2016 har jeg 7 arter fordelt på ca 40 akvarier.