Parosphromenus nagyi

Parosphromenus nagyi er en af de mest kendte arter. Den er kendetegnet ved at hannen, som ligesom andre arter er sort og hvidstribet, men hos P. nagyi ses disse oftest ikke hos hannen, - han er derimod helt brun i grundfarven. Der findes varianter af P.nagyi, alt efter hvor de oprinder fra. P. nagyi 'Cherating', P. nagyi 'Kuantan', P. nagyi 'pekan nenasi'.

Kendetegn for P. nagyi er :

  • Blåt bånd i hale, bug og rygfinne, samt blå kant. Hos P. nagyi 'Kuantan' er det indre bånd i halen dog hvidt.P. nagyi 'Kuantan'
  • Brystfinne blå, med lille sort trekant
  • rund hale

Mine erfaringer med P. nagyi:

Jeg har både P. nagyi 'Cherating' og P. nagyi 'Kuantan'. P. nagyi 'Cherating' fik jeg ved et besøg i Tyskland af Christian Hinz, Berlin, som selv havde haft arten med tilbage efter en tur til Malaysia omkring 2010. Jeg har haft dem lige siden.

P. nagyi 'Kuantan' har jeg fra butikken Neonfisken i København, hvor jeg på et tidspunkt købte 15 vildtfangne, uidentificerede fisk, som viste sig at være P.nagyi 'Kuantan'. Det er også en art jeg har haft i en del år nu.

Min generelle erfaring med P. nagyi er at det er en af de mest 'charmerende' af pragtguramiarterne. Den har et temperament som adskiller sig fra de fleste af de andre arter, idet den sjældent er sky overhovedet, men derimod en utrættelig 'charmør' som altid er igang med at imponere hunnen hvis en sådan er i nærheden. Det er absolut heller ikke en af de mere besværlige arter, og kuldene er ofte ganske store.    

p. nagyi 'Cherating'   P. nagyi 'Kuantan'

 

For yderligere information