Parosphromenus alfredi

Parosphromenus alfredi kommer oprindeligt fra et område i Vest Malaysia, Johore distrikt. Mange af de oprindelige områder, hvor man først har fundet arten, er fuldstændigt ødelagte nu, - eller påvirket af ny anlagte stukturelle forandringer i miljøet, dvs. bygninger, veje, inddæmning. Der kan muligvis stadig findes fisk i enkelte mindre berørte områder, små vandløb, grøfter oa.

P. alfredi er en af de mest truede arter i 2019.

 

Kendetegn for P. alfredi er :

 

Mine erfaringer med P. cf. alfredi :

I 2013 købte jeg en lille flok på 8 fisk i Neonfisken, København, under betegnelsen P.tweediei.

Disse 6 fisk gik sammen i et lille 20 liters, og i et par år skete der slet ingenting, - et par stykker gik til, og resten virkede ret uinteresserede i hinanden og der var ingen adfærd som viste tegn på ynglehumør, heller ikke selv om jeg prøvede at skille et par stykker fra. Efter et par år delte jeg dem dog op, og fandt tilsyneladende den 'rigtige' opdeling, - for pludselig var der et par som ynglede, og da jeg tog hunnen fra, endte det med et kæmpekuld på 30-40 fisk.

Der har været en del diskussion om hvorvidt de fisk jeg har faktisk er

p.tweediei, da nogle af dem har næsten mere blåt end rødt. Der har også været nogen som har ment at det ligner mere p.alfredi, hvilket jeg personligt selv synes godt kan give mening. Problemet er jo, som så ofte med parosphromenus arter, at man er ikke 100 procent sikker på at den betegnelse som de er solgt under er korrekt når ikke det er igennem en privat sælger.

På grund af tvivlenblev denne fisk betegnet som P.tweediei (Ruinemans 2013),  men dette er blevet ændret i 2019, efter at Wentian Shi, som er en virkelig kender og ekspert, helt har afvist at det skulle være p. tweediei. Han mente det mest præcise ville være p. alfredi, - men da der selvfølgelig stadig er tvivl, er betegnelsen nu p. cf. alfredi :)

    

 

 

For yderligere information