Parosphromenus tweediei

Parosphromenus tweediei kommer oprindeligt fra et område i Vest Malaysia, Johore distrikt. Mange af de oprindelige områder, hvor man først har fundet arten, er fuldstændigt ødelagte nu, - eller påvirket af ny anlagte stukturelle forandringer i miljøet, dvs. bygninger, veje, inddæmning. Der kan muligvis stadig findes fisk i enkelte mindre berørte områder, små vandløb, grøfter oa.

 

Kendetegn for P. tweediei er :

  • Dominerende rødt bånd i hale, bug og rygfinne, sammen med et bredt sort bånd, afsluttet med hvid kant. Farven blå kan variere og være mere eller mindre udtalt, ses ofte forest på bug og ryg finne, samt brystfinner. .
  • Brystfinne blå 
  • rund hale
  • hunner har klare finner, med et skær af brunt, men kan i ynglehumør vise mere rødt.
  • Generelt kan det være svært at identificere p.tweediei korrekt, da der er en del usikkerhed forbundet med selve beskrivelsen af arten. I virkeligheden kan man ikke sige, at man ved præcis at dette er en selvstændig art og ikke en variation, som i realiteten kunne være relateret til andre 'arter', såsom p.rubrimontis, p.alfredi, som ligner utrolig meget. Da den 'videnskabelige' beskrivelse ikke er baseret på genetik, men på andre parametre, såsom adfærd, udseende mm., så er der ikke fuldstændig klarhed over afgrænsninger mellem helt klare 'arter' og evt. variationer. 

Mine erfaringer med P. tweediei :

I 2013 købte jeg en lille flok på 8 fisk i Neonfisken, København, under betegnelsen P.tweediei. 

Disse 6 fisk gik sammen i et lille 20 liters, og i et par år skete der slet ingenting, - et par stykker gik til, og resten virkede ret uinteresserede i hinanden og der var ingen adfærd som viste tegn på ynglehumør, heller ikke selv om jeg prøvede at skille et par stykker fra. Efter et par år delte jeg dem dog op, og fandt tilsyneladende den 'rigtige' opdeling, - for pludselig var der et par som ynglede, og da jeg tog hunnen fra, endte det med et kæmpekuld på 30-40 fisk.

Der har været en del diskussion om hvorvidt de fisk jeg har faktisk er p.tweediei, da nogle af dem har næsten mere blåt end rødt. Der har også været nogen som har ment at det ligner mere p.alfredi, hvilket jeg personligt selv synes godt kan give mening. Problemet er jo, som så ofte med parosphromenus arter, at man er ikke 100 procent sikker på at den betegnelse som de er solgt under er korrekt når ikke det er igennem en privat sælger.

På grund af tvivlen betegnes lige præcis dem jeg har som P.tweediei (Ruinemans 2013), og den betegnelse følger dem også når jeg for eksempel sælger til andre. Da det er en ret attraktiv art, er den spredt ret mange steder nu i Tyskland, Sverige, Sweitz.

    

 

 

For yderligere information

' }); google.maps.event.addListener(markerPhocaMarker15PlgPM1, 'click', function() { infoPhocaWindow15PlgPM1.open(mapPhocaMapPlgPM1, markerPhocaMarker15PlgPM1 ); }); google.maps.event.addDomListener(tstPhocaMapPlgPM1, 'DOMMouseScroll', CancelEventPhocaMapPlgPM1); google.maps.event.addDomListener(tstPhocaMapPlgPM1, 'mousewheel', CancelEventPhocaMapPlgPM1); } } function initMaps() { initMapPlgPM1(); } //]]>