Parosphromenus ornaticauda

Parosphromenus ornaticauda kommer oprindeligt fra et område på Vest Borneo, Kalimantan Barat, som vist på kortet. Den findes i samme område som P. anjunganensis.

P. ornaticauda er en af de to arter (p.parvulus), som adskiller sig på væsentlige punkter fra de øvrige arter. De er begge mindre og mere slanke i kropsbygningen, og de har ikke samme type farvetegninger som ellers for det meste gør sig gældende for de øvrige arter, dvs klare blå/røde bånd i hale og bug og ryg finne. 

Parvulus og ornaticauda regnes for nogle af de rigtig svære parosphromenus arter, og især p.ornaticauda har vist sig næsten umulig at formere, ihvertfald over længere tid. Det lykkes for nogle af de dygtige og erfarne akvarister at få enkelte unger, men over tid lykkes det ikke at holde en bestand ved lige. P. ornaticauda er en af de arter som relativt ofte importeres, og pludselig kan findes i handlen, men det er bekymrende at det ikke lykkes at holde en bestand ved lige gennem et yngle program, og det er derfor et af de områder, som Parosphromenus Projektet gerne vil have fokus på.

Området som arter kommer fra, er meget truet, idet det er områder på Borneo, som i meget høj grad er i risiko for at blive ødelagt.

Kendetegn for P. ornaticauda er :  

  • Meg et slank krop, lille i størrelse. Hannens kropsfarve er brunlig, - og kan blive meget mørk, næsten sort på den underste del af kroppen. Ryg og bugfinner er mørk brunlige, med enkelte hvide pletter, kanter, - halefinne har en karakteristisk rød kile.
  • Brystfinner klare
  • Ved parrings'dans' står p. ornaticauda med hovedet opad.

Mine erfaringer med P. ornaticauda :

Min erfaring med arten er relativ lille. Jeg har haft den en enkelt gang, - hvor det også lykkedes at få enkelte unger, - men herefter gik det tilbage og nu har jeg ikke nogen tilbage.

Det var min erfaring, at det var nødvendigt med meget lav ph værdi, omkring 4.5 for at de så ud til at trives. Det virkede som en ret sky art, som det kunne være svært at få øje på.

    

    

 

For yderligere information